UPDATE: Profesorul doctor Leonida Gherasim, de la Spitalul Universitar de Urgență, a venit, vineri seară, la Arestul Central al Poliției Capitalei pentru a-l consulta pe Sorin Oprescu pentru probleme cardiace, în urma unei solicitări făcute de primarul suspendat al Capitalei, prin avocații acestuia.
„Am la mine un stetoscop și apartul de tensiune, dar nu sunt echipamentele necesare și suficiente”, a declarat medicul Leonida Gherasim, la intrarea în Arestul Central al Capitalei.
Întrebat de jurnaliști cum va evalua starea de sănătate a lui Sorin Oprescu cu aceste instrumente, doctorul a răspuns că pe baza documentației medicale pe care o va vedea și în urma consultului.
Profesorul Leonida Gherasim a mai precizat că știe parțial istoricul medical al edilului suspendat al Capitalei.
„Orice consult medical se termină cu o recomandare”, a conchis medicul Leonida Gherasim
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a explicat într-o conferință de presă că instituția pe care o conduce s-a autosesizat, după ce a aflat din presă că avocații lui Sorin Oprescu reclamă problemele de sănătate ale acestuia. „S-a apreciat că suntem în prezența unei situații de urgență. Legea prevede că instituțiile vizate sunt obligate să țină cont de aceste recomandări”, a precizat Ciorbea.
Prima recomandare a echipei de specialiști trimise de Avocatul Poporului la Arestul Central al Poliției Capitalei pentru a face verificări cu privire la respectarea dreptului la sănătate al lui Sorin Oprescu este „ținerea sub observație, într-o secție de cardiologie, cu dotări aferente, în cadrul unei unități sanitare, prin prezentarea de urgență a persoaneui arestate preventiv la o unitate medicală cardiologică, dotată cu aparatura de specialitate, care să permită investigarea pacientului conform recomandării medicului de la Spitalul Sfântul Ioan, având în vedere agravarea stării de sănătate, în contextul antecedentelor personale patologice, la momentul efectuării vizitei”.
Aceeași echipă recomandă conducerii Arestului Central reexaminarea periodicității primirii pachetelor de către persoanele arestate preventiv și a cantității de alimente pe care acestea le pot primi în pachete, în cazul persoanelor custodiate aflate în situații medicale care impun un regim alimentar special.
Cea de-a treia recomandare cuprinsă în raportul AP se referă la asigurarea confidențialității și intimității examinării medicale a persoanelor arestate preventiv.
O echipă de patru oameni au mers în Arestul Capitalei, unde au evaluat atât condițiile de arest, cât și cazul Sorin Oprescu. Ciorbea a ținut să precizeze că Alina Bica, fosta șefă a DIICOT aflată și ea arestată preventiv, „a relevat unele aspecte care vor fi incluse în raportul final”. Pentru Sorin Oprescu, Avocatul Poporului a elaborat un raport preliminar în regim de urgență, a mai explicat Ciorbea.
„Am avut acces la fișa medicală a dlui Oprescu, întocmită în arestul preventiv. Am ajuns la concluzia că este vorba de o persoană cu o patologie încărcată, înalt susceptibilă de a dezvolta o boală cardio-vasculară destul de gravă. Concluzia este că în cazul unui pacient trebuia deferit unei secții de cardiologie, unde trebuia urmărit„, a declarat doctorița care a făcut parte din echipa Avocatului Poporului.
Doctorița a explicat că, deși Oprescu a fost urmărit și diagnosticat la Spitalul Universitar de urgență în legătură cu afecțiunile sale, cabinetul medical din Arestul Capitalei a întârziat să ia măsuri, deși a existat „un permanent schimb de replici” între cele două instituții.
Oficialii din echipa Avocatului Poporului au mai constatat că Oprescu a fost dus de polițiștii din Arest la Spitalul de urgență Sfântul Ioan, unde a fost examinat în prezența escortei, lucru ce ar încălca dreptul la intimitate. De asemenea, Avocatul Poporului mai arată că nu s-au pus în aplicare nici recomandările medicilor de la Sfântul Ioan, care spuneau că ar fi necesară un EKG și o coronografie, dacă este cazul.
„Aceste prevederi sunt valabile și pentru persoanele arestate preventiv. Eu îmi imaginez că asta a fost prevederea și de altfel în toate comunicatele pe care le-a dat Arestul Preventiv, se face referire la această prevedere legală, că ei nu ar avea dreptul să îl scoată (pe Sorin Oprescu – n.r.) din arestul preventiv, ci să meargă cineva să îl vadă. Ori un prim pas s-a făcut, pentru că a fost dus, pe data de 21 septembrie, la Spitalul Sf. Ioan, și atunci, dacă s-a făcut un prim pas, de ce nu se putea face, al doilea pas, cum recomandase, chiar Spitalul Sf. Ioan, și anume să fie dus la un spital, nu neapărat Universitar, ci și Floreasca, Militar, care au toate dotările necesare, să-i facă și acea coronarografie și toate investigațiile care se impun. Asta este problema”, a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentat raportul echipei care a făcut verificări la Arestul Capitalei.